Neden ODTÜ?

 

Bu sorunun cevabı için aşağıdaki websitesinden bir çok bilgiye ulaşabilirsin.

http://adayogrenci.metu.edu.tr/

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği hakkında genel bilgi verebilir misiniz?

 

Disiplinlerarası özellik taşıyan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, doğal veya sentetik hammaddelerden başlayarak metal, seramik, polimer ve kompozit malzemelerin tasarlanması, geliştirilmesi; çeşitli sentezleme, üretim ve imalat işlemleri vasıtasıyla üretilmesi; malzeme özelliklerinin (mekanik, kimyasal, fiziksel, manyetik, elektronik, optik) ve performanslarının ihtiyaca uygun hale getirilmesine; çeşitli deneylerle karakterizasyonuna ve kalite kontrolüne yönelik olarak birbirini tamamlayan ve sürekli gelişen alanlardan oluşmaktadır.

Malzeme Grupları için Örnekler:

 

  • Metalik malzemeler (demir, çelik, alüminyum, magnezyum, titanyum,..)
  • Teknik seramik malzemeler (hafif zırh malzemeleri, elektronik ve yalıtım malzemeleri)
  • Polimer ve organik malzemeler (plastikler, yanmaz kablolar, aleve dayanıklı malzemeler)
  • Kompozit malzemeler (uçak kanadı, tenis raketi, kayak, tekne gövdesi)
  • Fonksiyonel ince film kaplamalar (ısıya ve ışığa duyarlı akıllı camlar)
  • Metalleri koruyucu kaplamalar (çeliklerin korozyon dayanımını arttırmak için çinko kaplama (galvaniz), kalay kaplama (konserve kutuları), nikel kaplama vb.; metallerin yüksek sıcaklıkta kullanımları sağlayan seramik kaplamalar “thermal barrier coating”)
  • Enerji malzemeleri (güneş pilleri, bataryalar, hidrojen depolama)
  • Nanomalzemeler (nanoparçacıklar, nanoteller, nanotüpler)
  • Biyomalzemeler (yapay organlar, sentetik kemik dokuları)
  • Elektronik malzemeler (diyotlar, transistörler, kapasitörler)
  • Modelleme ve simülasyon (malzeme özelliklerinin ve üretim süreçlerinin tasarımı ve optimizasyonu).

Çalıştığımız konularla ilgili olarak YouTube kanalımızda birçok video var, izlemenizi öneririz:

Neden başka bir meslek değil de Metalurji ve Malzeme Mühendisliği?

 

Öncelikle şunu söylemeliyiz. Hiçbir meslek diğerinden daha iyi ya da daha kötü değil. Hepsinin kendilerine göre artıları ve eksileri var. Önemli olan senin ne istediğin, senin kabiliyetlerin ve kendini kabiliyetli olduğun, ilgini çeken bir alanda ne kadar geliştirmek istediğin!

Biz sana ancak bizlerin neler yaptığını, nerelerde ve hangi alanlarda çalıştığını anlatabiliriz. Biz neden mi bu bölümdeyiz? Nelerden mi heyecan duyuyoruz?

Biz bir malzemeyi atomlarından başlayarak anlamayı seviyoruz. Biz her malzemenin neden farklı koşullarda farklı davrandıklarını merak ediyoruz. Biz farklı içerikler hazırlayarak, bu içerikleri farklı işlemlere tabi tutarak apayrı özelliklere sahip malzemeler üretebiliyor olmaktan heyecan duyuyoruz. Gıdadan inşaata, makineden elektroniğe, tıptan kimyaya, biyolojiden havacılığa, otomotive, uzaya, çevreye, jeolojiye, madene, petrole kadar aklına gelebilecek her alanda farklı malzemelere ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Evinizin pencerelerinde kullanılan camdan yapılmış bir arabaya binmek istemeyebilirsiniz. Biz her uygulama için uygun malzeme üretmeye çalışmak ve mevcut malzemeleri iyileştirmekten keyif alıyoruz. Günümüzde bir çok teknoloji fikri, o uygulamalara uygun malzemeler henüz üretilmediği için hayata geçirilemiyor. Biz yeni malzemeler üreterek yeni teknolojileri mümkün kılabileceğimizi, yepyeni ürünler geliştirebileceğimizi biliyor olmaktan heyecan duyuyoruz. Alanından bağımsız olarak herhangi bir üretim sürecinde malzeme alanında uzman mühendislere, malzeme bilgisine ihtiyaç olduğunu biliyoruz ve biz bir çok alanda farklı uzmanlıklara sahip kişilerle birlikte çalışmayı seviyoruz. Her malzeme yepyeni bir dünya gibi. Her gün yeni şeyler öğrenmeyi seviyoruz. Eğer bunlar seni de heyecanlandırıyor ise bize katılmalısın!

Sevdiğin işi azimle, heyecanla yaptığın sürece başarı da beraberinde gelecek ve senin için en iyi mesleği, en iyi şekilde yapıyor olacaksın... Biz ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği olarak sana en iyi eğitimi vermek ve yol göstermek için çalışıyoruz. Unutma ki ODTÜ MetE bu alanda kendini geliştirmek isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği dolayısıyla alanında en yüksek puanla öğrenci alan bölüm.

Metalurji ve Malzeme Mühendisleri hangi alanlarda çalışır?

 

Havacılık başta olmak üzere, savunma, enerji, haberleşme ve otomotiv sanayii gibi birçok gelişen sektörün artan ihtiyaçları mevcut malzemelerin özelliklerinin iyileştirilmesini ve üstün performanslı yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bunun sonucunda polimerler, seramikler ve kompozitler, konvensiyonel metalik malzemelerin yanında yerini almaktadır.

Metalurji ve malzeme mühendisleri için iş olanakları oldukça fazladır. Donanımlı bir ODTÜ mezunu olarak iyi bir iş bulma konusunda mezunlarımızın zorlandıklarını hiç duymadım. Öğrencilerimiz için henüz 4. sınıfta iken iş seçenekleri ortaya çıkmaktadır. Mezunlarımız sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde üst seviye şirketlerde ve üniversitelerde çalışmaktadır.

Sektörel bazda örnek verecek olursak:

  • Demir-çelik ve döküm alanında (Erdemir, İsdemir, Asil Çelik, Çemtaş, Borçelik, Erkunt, Akdaş Döküm, ...)
  • Seramik ve cam sektöründe (Şişecam, Çanakkale Seramik, ...)
  • Polimer sektöründe (Lassa, Kordsa, Petlas, Goodyear, ...)
  • Elektronik sektöründe (Beko, Vestel, Başarı, Bosch, ...)
  • Metal şekillendirme, ısıl işlem, yüzey kaplama işlemleri, boru üretimi, kaynak teknolojisi gibi son ürünün elde edilmesine yönelik olan imalat sektörlerinde (Noksel, Sarkuysan, Borusan, Çimtaş, ...)
  • Otomotiv sektöründe (Türk Traktör, Ford, MAN, Otokar,...),
  • Savunma sanayinde (TAI, TEI, Aselsan, Roketsan, FNSS,...),
  • Enerji sektöründe (Botaş, Yiğit Akü, akü üreten diğer firmalar,..)
  • Yurtiçi/yurtdışı araştırma laboratuvarları
  • Devlette ve bakanlıklarda da metalurji ve malzeme mühendislerinin kadrosu vardır. Pilot olan mezunlarımız bile var. Dolayısıyla bölümümüzden mezun olanlar çok geniş spektrumda çalışabilmektedir (hemen hemen tüm sektörlerde, fabrikada üretim hattında, Ar-Ge birimlerinde, deney laboratuvarlarında, kalite kontrol birimlerinde vb.).

2017 yılında Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşunun kaçında Metalurji ve Malzeme Mühendisleri çalışıyor?

İlk 500 firmanın,

  • 109’u Metalurji (Metal üretimi ve imalat) sektöründe,
  • 29’u otomotiv sektöründe,
  • 21’i polimer-plastik sektöründe,
  • 14’ü enerji sektöründe,
  • 12’si seramik-cam sektöründe,
  • 7’si savunma ve elektronik sektöründe,
  • 6’si beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe bulunmaktadır.

Diğer bir deyişle, ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunu olarak Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan en az 200’ünde çalışmaya başlayabilirsin!

Bu 200 firmayı öğrenmek istiyor isen, senin için bir tablo hazırladık, buraya tıklayarak ulaşabilirsin.

Ayrıca 500 firmanın tam listesi için buraya tıklayabilirsin.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisi olarak mezun olduktan sonra iş bulmakta zorluk çeker misin? Bugün ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisleri nerelerde çalışıyor?

 

Bu aslında tamamen sana kalmış birşey. Zira önemli olan senin kendini ne kadar iyi yetiştirdiğin. Biz ancak sen kendini yetiştirmek, kaliteli ve donanımlı bir mühendis olmak isterken sana yol gösterebilir, ihtiyacın olan bilgiye, alt yapıya ve fırsatlara erişmende destek olabiliriz. Bu açıdan da unutma ki üniversite giriş sınavı sonuçlarına göre Türkiye’de alanında en yüksek puanla öğrenci alan bölüm ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. ODTÜ bir çok uluslararası araştırmalarda eğitim ve araştırma alanlarında Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden. Öğrencilerimizin %95’inden fazlası mezun oldukları ilk yıl içerisinde iş buluyorlar. Sadece Türkiye’deki en iyi fırmalarda değil Dünya’nın bir çok yerinde birçok firmada en üst düzeylerdeki yönetici pozisyonlarına kadar bir çok seviyede ODTÜ MetE mezunları var! Sen de istersen onlardan biri olabilirsin, hatta biz onlardan daha da başarılı olabilieceğini biliyoruz. Bu yolda, hemen hepsi yurtdışında bulunmuş, eğitim görmüş hocaları, yurt dışındaki en iyi üniversitelerden doktora – doktora sonrası çalışmalarını gerçekleştirmek için kabul ve burs alan, Türkiye ve dünyadaki en iyi şirketlerden iş kabulu alan yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizden oluşan bölüm asistanları, ve her biri en az senin kadar başarılı MetE öğrencileri olarak biz sana destek olmak için burdayız!

 

Son 10 yıl mezunlarımızdan hazırladığımız bazı istatistiklerden bahsedecek olursak;

 

Mezunlarımız hangi sektörlede çalışıyorlar?

*Unutmayınız ki bazı sektörler iç içe girmiş durumdadır. Örneğin, havacılık ya da savunma sanayi’de çalışan bir kişi kompozit malzemeler üzerinde de çalışıyor olabilir.

 

Mezunlarımız hangi şehirlerde yaşıyorlar?

Yurt dışında çalışan mezunlarımız var mı?

Peki ya maaşlar?

 

Maaşlar sektöre, iş tanımlarına ve şehirlere göre değişiklik göstermekte olup şu şekilde kısaca özetleyebiliriz. Savunma sanayinde mezunlarımızın başlangıç maaşları 7,000 – 9,500 TL civarındadır. Otomotiv endüstrisinde bu rakamlar 6,000 – 8,500 TL iken, Beyaz-Eşya endüstrisinde 5,000 - 7,000 TL arasında, Demir-Çelik endüstrisinde ise 3,500 – 4,500 TL civarında. İstanbul ve İzmir’de bu rakamlar %30 oranında değişiklik gösterebiliyor. Bu bahsi geçen rakamlar lisans mezunları için; son yıllarda şirketler yüksek lisans ve doktora mezunları için birçok pozisyon açmaya başladı, sen de tahmin edersin ki bu pozisyonlar için başlangıç maaşları daha yüksek olmakta. Aynı şirkette çalışmaya devam eden ve Üretim Müdürlüğü, Fabrika Müdürlüğü, Kalite Kontrol Müdürlüğü, Genel Müdürlük gibi pozisyonlara yükselen mezunlarımız ise 10,000 TL ve üzeri maaş alabiliyorlar. Ancak dediğimiz gibi sektöre, şirkete, şehre ve iş tanımına göre maaşlar çok değişiklik gösteriyor. Aynı şirket içinde bile benzer pozisyonlarda fakat farklı birimlerde işe başladığında bile maaşın farklılık gösterebiliyor. Ayrıca unutma, maaşlı çalışan olmak yerine kendi fikrin ile girişimci olarak kendi şirketini kurup iş hayatına atılman da mümkün. Kısacası, ODTÜ MetE mezunu olarak iş bulmak için bir çok seçeneğin olacak ve biz yine sana sevdiğin, heyecan duyduğun alanda çalışmanı önereceğiz ve bunu keşfetmen için sana destek olacağız.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitimin sırasında neler öğreneceksin?

 

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, birbirine yakın iki mühendislik alanından oluşur.

Metalurji Mühendisliği, metal bilimi ve mühendisliği anlamına gelmektedir. Bu bilim dalı, metallerin topraktan veya kullanılmış ürünlerden (geri dönüşüm gibi) değerli metallerin çeşitli kimyasal yollar kullanılarak ayrıştırılması, zenginleştirilmesi ve geri kazandırılması ile ilgili çalışmalar yürütür. Daha sonra üretilen bu hammaddenin, uygun bir şekilde işlenmesi ile kullanım alanlarına uygun hale getirilmesini sağlar. Günlük ve profesyonel hayatta kullandığımız metal malzemeleri düşünecek olursan Metalurji Mühendisliğinin ne kadar geniş bir alanı kapsadığını sen de hayal edebilirsin. Ayrıca, son yıllarda artan metal fiyatlarını düşünürsen (Altından çok daha değerli ve stratejik elementler da var: örnek olarak Uranyum. Benzeri bir çok nadir-toprak elementleri özellikle cep telefonları, diğer elektronik malzemeler, bataryalar ve nükleer enerji sistemlerinde yaygın olaran kullanılmakta!) Metalurji Mühendisliğinin çok önemli bir meslek olduğu ortaya çıkacaktır.

Malzeme Mühendisliği ise temelde metal, polimer, seramik ve kompozit malzemeleri atomik, nano boyutlardan makro boyutlara kadar inceleyerek faydalı mühendislik ürünlerine çeviren bilim dalıdır. Etrafımızdaki elektronik, manyetik, mekanik, optik özellikler taşıyan malzemeler bu mühendislik dalının ürünleridir. Yine uygulama alanı olarak düşünecek olursak nano-malzemeler, biyolojik malzemeler, kompozit malzemeler, bataryalar gibi enerji depolama malzemeleri, konvensiyel malzemelere oranla çok daha üstün özellikler gösteren ileri malzemeler de Malzeme Mühendisliğinin ilgi alanları dahilindedir.

Bölümümüzde sizleri bu alanlardaki çalışmalara hazırlayan temel dersler ve seçmeli dersler verilir. 1. sınıf dersleri, genel mühendislik derslerini kapsar, ilk yılında mühendislik öğrencileri genelde benzer dersler alırlar. Bu dersler sonraki yıllarda alacağın dersleri takip edebilmen için sana temel bilgileri sunacak.

2. ve 3. sınıfta ise termodinamik, kinetik, faz dönüşümleri, atomik ve kristal yapı, katılaşma gibi temel malzeme dersleri alıyor olacaksın. Bu dersler sayesinde bir malzemenin özelliklerinin sadece kendini oluşturan maddenin özelliklerinden ibaret olmadığını, farklı malzemelerin karışımlarından çok farklı özelliklerde malzemeler üretilebileceğini, malzemelerin işlenme süreçlerinin de malzeme özelliklerinde çok önemli rol oynadığını öğreneceksin. Yeni ve farklı özelliklerde malzemeler üretmenin aslında biz metalurji ve malzeme mühendislerinin elinde olduğunu öğreneceksin!

4. Sınıfta da uzmanlaşma dersleri olacak, sevdiğin alanla ilgili teknik dersler alacaksın. Sadece bölümden değil bölümler arası dersler almak da mümkündür. ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde sadece kendi bölümünden alabileceğin lisans ve yüksek lisans düzeyinde 20’den fazla seçmeli ders bulunuyor!

Ayrıca birçok laboratuvar dersi alıyor olacaksın! Malzeme ile ilgili üretim ve test süreçlerine yönelik deneyler yapıyor olacaksın. Bu derslerin bazıları fabrika gezilerini de kapsayacak. Fabrika gezileri ve staj tecrübelerin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin gerçek hayatta uygulamaları ile ilgili sana bilgi verecek ve tecrübe kazandıracak.

Ayrıca mezuniyet sonrası birçok öğrencimiz yüksek lisans ve doktora programlarımıza kayıt olarak ilgi duydukları alanlarda daha derinlemesine araştırmalar yapma fırsatı buluyor ve konularında uzman birer bilim insanı oluyorlar.

Dersler hep İngilizce mi? Zorluk çeker miyim?

 

ODTÜ’de eğitim dili İngilizce’dir, dolayısıyla tüm dersleri İngilizce görüyor, ödevlerini-projelerini İngilizce hazırlıyor olacaksın. Ama bu aslında senin için büyük bir artı. Çünkü bir ODTÜ mezunu olarak ya uluslararası şirketlerde çalışacaksın ya da çalıştığın şirket uluslarası aktivite gösteriyor olacak. Kendi şirketini açsan bile global olmak isteyeceksin. İyi bir mühendis olarak, bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etmeye ihtiyaç duyacaksın ve bunu İngilizce bilmeden gerçekleştirmen neredeyse imkansız. Uluslararası fuarlara, sempozyumlara, konferaslara katılıyor olacaksın. İşin gereği bazı alan ve cihazlar üzerine yurtdışında ilave eğitim alman gerekebilir. Sen de biliyorsun, artık global bir dünyada yaşıyoruz. Buna uyum göstermenin bir yolu da anadilin yanında diğer dilleri, özellikle de İngilizce’yi çok iyi bilmek. İyi derecede İngilizce biliyor olmak seni her zaman alanında kendini çok daha kolay geliştirmeni sağlayacak ve bunun sana hep avantajı olacak.

Eğer İngilizce seviyen iyi değilse bölüme başlamadan önce ODTÜ' nün 1 senelik hazırlık sınıfına gidiyorsun. Sonrasında da İngilizce seviyeni daha da yükseltmen için yazma ve konuşma konusunda ikinci ve üçüncü sınıfta İngilizce dersleri almaya devam ediyorsun. Çok iyi İngilizce bilen ve tam donanımlı bir mühendis olman için elimizden geleni yapıyoruz.

Metalurji Malzeme Mühendislerinin demir-çelik, metal döküm gibi ağır işler yapılan şirketlerde çalıştığını duydum. Bir kadın olarak çalışma şartlarını öğrenebilir miyim?

 

2018 yılı itibariyle şu an ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ne kayıt olan yaklaşık 400 öğrencimizin 120’si, yani % 30’u kadın. Biz bu sayının daha da yüksek olmaması için herhangi bir sebep göremiyoruz. Gerek eğitim süresi, gerekse profesyonel hayatında fiziksel güç kullanman gereken durumlar olmayacak. Aslında çalışabileceğin sektörlere baktığın zaman “Mühendislik erkek işidir.” cümlesinin toplumsal bir ön yargı, bir mit olduğunu sen de göreceksin. Bölümümüzün kadın hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Bilge İmer ile hazırladığımız videoya da göz atmanı öneririz:

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nde öğrenci iken Erasmus gibi öğrenci değişim programlarına katılmam mümkün mü?

 

Evet. ODTÜ’nün ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nin anlaşmalı olduğu üniversiteler ve bölümler ile değişim programları gerçekleştiriyoruz. Bu programlara katılan her yıl 3-4 öğrencimiz oluyor ve bir dönem yurtdışındaki okullarda okuyorlar.
 

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’nde öğrenci iken yandal, çift anadal yapmam mümkün mü?

 

ODTÜ MetE öğrencisi olduğunda gerekli şartları sağladığın sürece istediğin bölüm ile yandal ya da çift anadal yapabilirsin! Şu an için Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Fizik bölümleri ile yandal yapan 15-20, çift anadal yapan 5-10 öğrencimiz var.

 

Aynı zamanda ODTÜ Metalurji ve Malzeme Bölümü'nün istatistikleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsan Yüksek Öğretim Kurulu'nun hazırladığı sayfaya göz atabilirsin.


Last Updated:
25/07/2020 - 12:59